Uutiset

26.9.2021AsterLue lisää »21.6.2021Resurssiviisas Jyväskylä 2040 ? ohjelman seurantaraporttiLue lisää »2.6.2021Jyväskylän tilinpäätös 2020Lue lisää »29.5.2021Jyväskylän kaupungin rakennusjärjestys on uudistettavaLue lisää »24.5.2021Äänestäjät vaikean valinnan edessä?Lue lisää »19.3.2021Valtatie 4:n ns. parantaminen Tourulassa?Lue lisää »21.2.2021Valta valtuustolle avoimuuden hengessäLue lisää »11.2.2021Avoimuutta Jyväskylän päätöksentekoonLue lisää »9.2.2021Tourulan eritasoliittymien poisto?Lue lisää »

Kuka ?

Olen olen toiminut jo useita vuosia kunnallispolitiikassa.

Minulla on laaja ja pitkä kokemus taloushallinnon alalta. Ammatiltani olen controller ja työskentelen yhdessä Suomen valtion kuudessa yleissivistävästä erityisoppilaitoksessa Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri Onervassa.

Haluan olla tekemässä koko Jyväskylästä meille kaikille turvallista ja innostavaa asuinpaikkaa, jossa meidän on hyvä elää, asua, opiskella ja yrittää. Palveluiden tulee olla helposti saatavilla kohtuullisin kustannuksin.

Arvostan perheiden, lasten, nuorten ja aikuisten aktiivisuutta olla rakentamassa omaa elämää yhdessä toimien. Elämää jo enemmän nähneillä on pitkä ja arvostettava kokemus, josta meidän nuorempien tulee oppia.
Jari Colliander on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja Keskustan Jyväskylän valtuustoryhmän puheenjohtaja 2004-2021. Nyt 8/2021 alkaen kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja.


Kokemusta, osaamista on kertynyt ryhmän vetämisestä liki 17 vuotta ja kahdessa eri kunnassa.

Tulevaa

Valtuuston kokoukset pidetään maanantaisin klo 18.

Uusi valtuusto alkaa kuntalain 15.1 §:n mukaisesti 1.8.2021.

Uuden valtuuston kokoukset ovat 27.9., 25.10., 8.11., 29.11, ja 13.12.

Aster

26.09.2021

Aster – asiakas- ja potilastietojärjestelmä

 

Olemme vakavan päätöksen edessä päättäessämme Asterista neljän sairaanhoitopiirin yhteisenä asiakas- ja potilastietojärjestelmänä. Hanke kaatuu, jos Jyväskylä torppaa asian. Muut sairaanhoitopiirit ovat näyttäneet hankkeelle toistaiseksi vihreää valoa. Vanhan viisauden mukaan "Jos lähtee sutta pakoon, voi tulla karhu vastaan." Onko tämä edessämme?

 

Aster on ollut esillä koko syksyn. Myös media on tuonut polttavan mausteensa keskusteluun. On totta, että valmistelu ei ole kaikilta osin ollut huolellista sairaanhoitopiirissä, koska kustannukset ovat nousseet liki puolella - pyytämättä ja yllättäen. Todellisuudessa kustannukset eivät faktisesti ole nousseet ihan paljon, kuin virheelliset tiedon perusteella näyttäisi. Erittelemättä syitä tähän asiat pitää kuitenkin käsitellä asioina - ihminen eli potilas edellä. Kaikki, mikä liittyy julkiseen rakentamiseen tai tietojärjestelmiin, maksaa. On huomattava, että Keski-Suomen Sairaanhoitopiiri on ollut kustannustehokas verrattuna Suomen muihin sairaanhoitopiireihin, sillä se on ollut kymmenen vuotta erikoissairaanhoidon osalta maan toiseksi halvin.

 

Asterista päättäessämme tulee meidän tiedostaa ennen kaikkea potilasturvallisuus, epätietoisuus muista mahdollisista vaihtoehdoista, niiden kustannuksista ja aikatauluista, Asterin nk. kiinteä hinta vuoteen 2035 saakka ja sen myötä alueelle tulevat työpaikat ja ICT-osaaminen. Väitän, että tätä tietämystä ei ole riittävästi.

 

Käy miten hyvänsä, meidän on pakko miettiä erilaisia ratkaisuja. Nyt on katsottava rauhassa, mitä vaihtoehtoja meillä on. Mikäli Aster-hankinta kaatuu, seuraukset ovat maakunnallisesti ja valtakunnallisesti isoja. Meidän tulee saada riskianalyysi ennen päätäntää molemmista vaihtoehdoista.  Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö on ilmaissut tukensa sote-järjestelmien integraatiolle ja Cerner on tuomassa Jyväskylään osaamiskeskusta ja jopa 300 uutta hitec-työpaikkaa ja suomalais-kansainvälisen yritysryppään Jyväskylään. Mikä mahtaa olla EU-rahoituksen mahdollisuus? Jos hanke kaadetaan nyt, jää nämä mahdollisuudet huomioitta. Lopullisesti Aster hylätään tai hyväksytään Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuustossa.

 

Annetun tehtävän toteuttamiseksi sote-ammattilaiset tarvitset nykyaikaiset ja parhaat työkalut ydintehtävän toteuttamiseksi. Nykyjärjestelmät eivät sitä ole ja kilpailutukseen kutsuttujen 9 muun toimijan osalta sitä ei ole saatavissa nyt tarjottuun hintaan

Sairaanhoitopiirin valtuusto on päättänyt teettää nopean analyysin valmistelun kulusta riippumattoman tahon toimesta kokouksessaan 21.9. Nyt olisi myös mahdollisuus selventää ristiriitaista tietoa niin Asterista kuin tarjotuista kotimaisista vaihtoehdoista ja pyytää jopa ulkopuolista arvioijaa avaamaan tätä sekaisin mennyttä hanketta. On myös hyvä saada ja tutkimustietoon perustuva näkemys nykyisten järjestelmien kyber-riskeistä ja tarjouskilpailussa hävinneiden esitysten ja tarjouskilpailuun osallistumattomien yritysten eri medioissa esittämien tarjousten todellinen sisältöä verrattuna tarjouskilpailun vaatimuksiin.

Lukuja voisi selkeyttää ja arvioida kriittisesti myös sen, onko sairaanhoitopiiri valmistelussaan toiminut asianmukaisella tavalla.

Nyt tulee vielä pyytää täsmennyksiä sosiaali- ja terveysministeriön ja EU:n mahdolliseen rahoitukseen, tulevien työpaikkojen määrä eri toimijoilta, mikä osuus investoinnista kohdistuu Jyväskylään ja mikä osuus olisi menossa Cernerille, mitkä ovat muut vaihtoehdot ja mitä on sairaanhoitopiirin suunnitelma, jos Aster-hanke päättyy tähän.

 

Sairaanhoitopiiriä kohtaan on ollut epäluulon ja epäluottamuksen kierre.  Kierre on vaarassa laajentua ja pahentua. Se ei oli Jyväskylän eikä maakunnan etu. Siksi luottamus on palautettava ja ulkopuolinen selvitys ennen päätäntää saatava.

Älkäämme päättäkö nyt tätä asiaa hätäisesti kuohuvassa tunnetilassa vailla ymmärrystä päätöksen merkityksestä.

 

 

KSML: https://www.ksml.fi/paikalliset/4307444

26.09.2021Aster
21.06.2021Resurssiviisas Jyväskylä 2040 ? ohjelman seurantaraportti
02.06.2021Jyväskylän tilinpäätös 2020
29.05.2021Jyväskylän kaupungin rakennusjärjestys on uudistettava
24.05.2021Äänestäjät vaikean valinnan edessä?
19.03.2021Valtatie 4:n ns. parantaminen Tourulassa?
21.02.2021Valta valtuustolle avoimuuden hengessä
11.02.2021Avoimuutta Jyväskylän päätöksentekoon
09.02.2021Tourulan eritasoliittymien poisto?
07.02.2021Kuntavaalit eivät ole eduskuntavaalit

Siirry arkistoon »